Mi nem hiszünk a fenntartható fejlődésben...

Mi a szűkös erőforrásokban hiszünk. Innovatív, megbízható műszaki megoldásainkkal segítünk Önöknek ezekkel gazdálkodni.

TVK Nyrt. Területén létesülő Butaidén üzem, valamint a már működő Olefin-2 és HDPE üzemeket kiszolgáló recirkulációs hűtőrendszer tervezett részáramszűrő rendszerének megvalósítása

A GEA-EGI Zrt. fővállalkozásában létesül a Tiszai Vegyi Kombinát három nagy üzemét, az újonnan létesített Butadién Üzemet, az Olefin-2 Üzemet és a HDPE-2 Üzemet kiszolgáló hűtővíz rendszer. A beruházás keretében az Olefin-2 és HDPE-2 üzemeket kiszolgáló hűtőtorony rendszer bővítésre kerül. A hűtőtornyok által kiszolgált hűtővíz rendszerben keringő víz részáramú szűrésére cégünk két szűrőállomás telepített. A szűrőállomások kialakítása hasonló a közreműködésünkkel az eredeti hűtővíz rendszer pótvíz előállítására 2009-ben telepített pótvízszűrő állomáshoz. A részáramszűrő berendezések kapacitása egyenként 500 m3/h, 12.000 m3/d, összesen 24.000 m3/d. A berendezések a fekvő hengeres szűrőtartály termékcsaládunk tagjai.

A GEA-EGI Zrt. fővállalkozásában létesül a Tiszai Vegyi Kombinát három nagy üzemét, az újonnan létesített Butadién Üzemet, az Olefin-2 Üzemet és a HDPE-2 Üzemet kiszolgáló hűtővíz rendszer. A beruházás keretében az Olefin-2 és HDPE-2 üzemeket kiszolgáló hűtőtorony rendszer bővítésre kerül. A hűtőtornyok által kiszolgált hűtővíz rendszerben keringő víz részáramú szűrésére cégünk két szűrőállomás telepített.

A részáramszűrő rendszer a közreműködésünkkel 2009-ben létesített pótvíz szűrőállomással összhangban működik, meghatározott üzemmódokban az üzemek hűtővízkörének pótvíz ellátását is biztosítja.

A hűtővíz részáram kezelése és a pótvíz előállítása egyaránt koagulációs szűrési technológiával történik.

Az egyik szűrőállomás az OLEFIN-2 Üzem hűtővizének részáramú szűrését végzi. Alternatív üzemmódban hűtőköri pótvizet állít elő az  OLEFIN-2 és HDPE-2 üzemek hűtőtornya számára.
A másik szűrőállomás a Butadién és HDPE-2 Üzemek hűtővizének részáramú szűrését végzi. Alternatív üzemmódban  a Butadién Üzem hűtőtornyát szolgálja ki, póttápvizet és részáramú szűrést szolgáltat számára.

A hűtővíz, illetve a pótvíz céljára felhasznált ipari víz mért és szabályozott mennyiségben kerül a szűrőállomásokra. A víz a koagulálószer adagolás után jut a három párhuzamosan működő homokszűrő kamrába, ahol végbemegy a szűrési folyamat. A homokszűrő kamrák öblítése sűrített levegővel és szűrt vízzel történik.

A létesítményt két szabadtéri telepítésű szűrőállomás alkotja.

A szűrőállomások fő eleme a háromkamrás fekvőhengeres homokszűrő. A csővezetékek és működtető szerelvények a homokszűrőhöz csatlakozó hőszigetelt géptérben vannak elhelyezve. Így mindkét szűrőállomás egy-egy kompakt egységet képez.

A szűrőállomások automatikus üzeműek, működtetésüket saját vezérlőegységük végzi.

Főbb kapacitás adatok:

  • Olefin-2 üzem vízigénye:     500 m3/h - 12.000 m3/d
  • HDPE-2 üzem vízigénye:     250 m3/h - 6.000 m3/d
  • Butadién üzem vízigénye:     250 m3/h - 6.000 m3/d

A berendezések a fekvő hengeres szűrőtartály termékcsaládunk tagjai. Ez a szűrőcsalád alkalmas mind ipari mind ivóvíz kezelési feladatok kompakt, kül-, bel-, vagy részlegesen kültéri telepítésű megoldására.